02 јул 2016

Vreme je za kupanje bebe


vreme-je-za-kupanje-bebe

Koliko često bebe treba da se kupaju?

Koliko često ćete kupati vašu bebu je odluka koju sami morate da donesete, svaka beba je, kao i odrastao čovek osoba za sebe pa samim tim, jedna beba voli više da se kupa a druga manje. S druge strane, neke bebe uživaju da budu u vodi pa kupanje za njih može da predstavlja zaista pravo uživanje.
Ipak, to ne znači da bebu treba kupati svaki dan. Ukolio je beba tek rođena, kupanje dva do tri puta nedeljno je sasvim dovoljno kako bi higijena vaše bebe uvek bila na nivou.


Evo par stvari koje morati raditi između dva kupanja deteta:


  • Umivajte i čistite lice vaše dete svaki dan
  • Nakon svake nužde koju vaša beba obavi odnosno, tokom svake ture menjanja pelena, obavezno dobro operite i očistite vašu bebu
  • Poželjno je obrisati dete vlažnim maramicama tokom dana pogotovo tokom letnjeg i toplog perioda
Prvih nekoliko puta kupanja vaše bebe može biti pomalo zastrašujuće iskustvo, pogotovo ako ovo radite prvi put pa predlažemo da svakako imate nekog pored sebe ko bi mogao da vam pripomogne dok se ne priviknete.  Sve se zapravo vrti oko prakse i ova u početku pomalo stresna aktivnost će se vremenom pretvoriti u rutinsku radnju. Takođe nekim bebama vruća odnosno mlaka voda koju pripremite za nju prija te ona može pomoći bebi da se smiri i opusti ukoliko je uznemirena.

Šta je sve potrebno tokom kupanja bebe?

Kako bi okupali vašu bebu, pored plastične kadice i dople vode potrebna Vam je:

  • Blaga bebi kupka
  • Bokal će pomoći pri polivanju vaše bebe
  • Pelena za kadu
  • Vata, sunđerčić, peškirić ili pamučna krpa za kupanje bebe
  • Peškir za brisanje bebe
Nakon što okupate bebu, ona odlazi na spavanje pa Vam je zbog toga dalje potrebno:

  • Krema za mazanje guze
  • Čista pelena, benkica i vreća za spavanje
  • Preporuka je da nakon kupanja beba popije D vitaminski rastvor

U koji položaj postaviti bebu prilikom kupanja?

Sve dok ne otpadne pupčani patrljak (što može da traje i do 3 nedelje nakon porođaja) beba treba da  se kupa preko ruke pod mlazom vode. Držite vašu bebu preko podlaktice sa pelenom preko pupka. Sve dok pupčani patrljak sam ne otpadne, novorođenče bi trebalo da kupa patronažna sestra koja ima mnogo više iskustva. Kasnije se beba kupa ležeći na leđima sa glavicom uzdignutom i oslonjenom na podlakticu.

Kako se kupaju devojčice u predelu genitalija?

Genitalije se kod beba devojcica peru od napred prema nazad, prema guzi. Unutra se nikad ne razmiču male i velike usne radi pranja. Beličaste naslage koje se vide u prvih mesec dana su sirasti maz koji štiti bebinu kožu i njih nikada nebi trebalo brisati odnosno odstranjivati.

Kako se kupaju dečaci u predelu genitalija?


Dečaci su malo specifičniji u odnosu na devojčice i kod njih se mora voditi posebna pažnja što se tiče higijene. Dobra higijena genitalija je posebno važna od samog rođenja kako kasnije nebi došlo do nekih komplikacija. Penis se pere prilikom svakog kupanja sa spoljnje strane i to će biti dovoljno da se odstrane nakupine smegme.


Šta raditi ako beba počne da plače tokom kupanja?

beba-place-tokom-kupanja
Izvor: MamaiBeba.com

Ukoliko Vam se desi da beba negoduje kupanje, preispitajte se da li ste odabrali pravo vreme za kupanje. Možda je Vaša beba pospana, umorna ili jako gladna te joj kupanje predstavlja opterećenje.

Ako dođete u ovakvu situaciju evo par predloga:
  1. Pomerite vreme kupanja za pola sata unapred i malo je nahranite. Gledate da ne preterate da se nebi desilo da joj bude loše tokom kupanja
  2. Pričajte sa vašom bebom i smešite joj se tokom kupanja. Pokušajte da je opusite
  3. Možda beba negoduje zbog načina na koji je kupate. Možda ste nervozni i u grču te ste isuviše grubi prema bebi ili pravite nagle pokrete. Ovde je generalno savet da budete pažljiviji, opušteniji i probajte da pevušite vašoj bebi ili pusite negu laganu muziku u pozadini
  4. Pokušajte da se kupate zajedno. Blizina i toplina vašeg tela pomoćiće u opuštanje bebe
  5. Ako i dalje nastavi da jako plače dok se kupa, preskočite kupanje i perite bebu samo nasapunjanim sunđerom na prostirci za presvlačenje. Posle dva, tri dana pokušajte ponovo sa redovnim kupanjem. Ovaj put zamenite uloge sa bibinim tatom a vi ovaj put budite asistent

0 коментара:

Постави коментар